Pennunostajalle
Ennen pennun varaamista tutustu labradorinnoutajaan tai mäyräkoiraan rotuna.
Labradorit ovat ystävällisiä, vilkkaita ja energisiä koiria, jotka kasvavat melko kookkaiksi. Metsästyskoirarotuna ne ovat aktiivisia ja tarvitsevat riittävän peruskoulutuksen. Tutustu myös rodun perinnöllisiin sairauksiin ja vikoihin. Lisätietoja löytyy Labradorinnoutajakerhon nettisivuilta. Suomen Mäyräkoiraliiton sivuilta löytyy vastaavat tiedot mäyräkoirien osalta. Suomen Kennelliiton KoiraNet-tietokannasta löytyvät kaikki Suomessa rekisteröidyt koirat, niiden terveys-, näyttely- ja koetulokset sekä jälkeläiset tuloksineen.
Jalostukseen käytettäviltä labradorinnoutajilta on tutkittava lonkat, kyynärpäät sekä silmät. Se, että pennun vanhemmat ja lähisuku ovat terveitä ei ole mikään tae sille, että myös pennuista kasvaa terveitä labradorinnoutajia vaikka todennäköisyys terveille jälkeläisille onkin tällöin suurempi. Tästä syystä toivon, että myös kaikki kasvattieni omistajat sitoutuvat tekemään nämä tutkimukset omille koirilleen kun ne ovat täyttäneet vuoden. Tiedot koirien terveystuloksista ovat tärkeitä paitsi minulle kasvattajana ja muille rodun harrastajille, myös koiran omistajalle.
Mäyräkoirat ovat myös metsästyskoiria, jotka on jalostettu maan alla ja maan päällä tapahtuvaan metsästykseen. Mäyräkoira on ensisijaisesti jalostettu luolametsästykseen, mutta mäyräkoira työskentelee erinomaisesti myös maan päällä haukkuen ajavana, karkottavana sekä haavoittunutta riistaa jäljestävänä koirana. Mäyräkoirat ovat näin ollen melko riistaviettisiä, joten niiden vapaana pitäminen ei ole mahdollista missä vain. Mäyräkoirien tulisi olla rauhallisia, reippaita ja itsevarmoja koiria ja niin ollen myös mäyräkoira vaatii määrätietoisen peruskoulutuksen. Karkeakarvainen mäyräkoira on trimmattava rotu ja niiden karvapeite tulee nyppiä yksilöstä riippuen vähintään kaksi kertaa vuodessa, näyttelyissä käyvien koirien useamminkin. Jalostukseen käytettäviltä mäyräkoirilta tulee tutkia silmät ja kääpiömäyräkoirilta myös polvet. Se, että pennun vanhemmat ja lähisuku ovat terveitä ei ole mikään tae sille, että myös pennuista kasvaa terveitä, vaikka todennäköisyys terveille jälkeläisille onkin tällöin suurempi. Tästä syystä toivon, että myös kaikki kasvattieni omistajat sitoutuvat tekemään nämä tutkimukset omille koirilleen.
Ennen pentujen syntymää otan ns. alustavia varauksia. Pentujen syntymän jälkeen ilmoitan miten pentueen sukupuoli- ja värijakauma on jakautunut, ja onko toiveiden mukaista pentua syntynyt. Kun pennut ovat n. neljäviikkoisia, niitä voi tulla katsomaan. Kun olemme tavanneet toisemme ja päätyneet yhteisymmärrykseen pennun kaupasta, otan pennusta varausmaksun. Varausmaksun maksamisen jälkeen varaus on sitova. Varausmaksu tietenkin vähennetään pennun lopullisesta hinnasta.
Pennut luovutetaan 7-8 viikkoisina, rekisteröityinä, tunnistusmerkittyinä (mikrosiru), eläinlääkärin tarkastamina ja suositusten mukaan madotettuina. Kauppa tehdään Kennelliiton kauppakirjalla. Pennun mukaan uusi omistaja saa pentukansion, missä on hyödyllistä tietoa ruokinnasta, koulutuksesta, hoito-ohjeista ja muusta pentuun liittyvistä tärkeistä asioista. Pentu saa mukaansa myös penturuokaa muutamalle päivälle ja labradoripennut myös pillin sekä pentudamin (noutoesine). Labradoripentujen ostajat liitetään jäseniksi labradorinnoutajien rotujärjestöön, Labradorinnoutajakerhoon, ensimmäiseksi vuodeksi. Jäsenyyden myötä kotiin tulee neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Labradori -lehti ja etuoikeus osallistua kerhon järjestämiin kokeisiin ja koulutuksiin.
Pennuille on on ennen luovutusta aloitettu luoksetulokoulutuksen alkeiden opettaminen ruokinnan yhteydessä ja labradoripennut totutettu myös riistaan. Pennut ulkoilevat säiden mukaan päivittäin ennen luovutusta.
Toivoisin, että kaikkien kasvattieni kanssa harrastettaisiin jotain, sillä aktiivinen nuori labradorinnoutaja tai mäyräkoira kaipaa tekemistä.
Otathan yhteyttä niin kerron tarkemmin!